Helsingin keskuskirjasto Oodin esittely

Tämä video on jaettu Youtubesta
Tuottaja:
Kesto:00:08:04

Lämpiön jako Youtubesta:

Suomalainen nykykirjasto on typologia, jota koko maailma ihailee ja jota Suomi odottaa – laajentaen kirjaston käsitettä kauas kirjojen ulkopuolelle, videopeleihin, työkaluihin ja muihin nykykulttuurin muotoihin. Helsingin kaupunki halusi perinteisen kirjaston tilalle lisää tilaa laajennettuihin kirjastotoimintoihin. Oodissa on tietokonelaboratorioiden, ompelukoneiden ja pelihuoneiden lisäksi elokuvateatteri, joustavat tapahtumatilat ja galleriatila.

ALA Architects on antanut tälle tärkeälle, demokraattiselle instituutiolle näkyvän ja ilmeisen muodon. Erityisesti ylin kerros, jota tuomaristo pitää rakennuksen suurena saavutuksena. Kaupungin valtavaksi olohuoneeksi suunniteltu ylin kerros muistuttaa suurta laivan kantta, joka kohoaa näppärästi molemmista päistä saadakseen tilan näkyviin lähes kokonaisuudessaan. Orgaaniset kattoikkunat, eri vyöhykkeet tai ”neljännekset”, lasten leikkipaikka, kahvila, lukuisat lukutilat sekä turisteille ja paikallisille suunnattu ”selfienurkkaus” lisäävät vetovoimaa. Ylimmän kerroksen yksityiskohdat vaikuttavat myös esimerkiksi erilaisten materiaalien elegantissa kohtaamisessa kulmissa uloimmissa päissä, ja ne kertovat erittäin onnistuneesta ja yllättävän kirjaimellisesta siirtymisestä vuoden 2013 voittajakilpailun työstä valmistunut rakennus vuonna 2018.

Varsin rajallisella budjetilla näin kunnianhimoiseen julkiseen rakennukseen (98 miljoonaa euroa) ja tiukat prioriteetit sen suhteen, mihin sijoittaa eniten, ALA on onnistunut suunnittelemaan 2000-luvun julkisen jakamiskulttuurin symbolin.

Teksti: Martin Braathen / Tuomaristo 2020

Video: Jonni Roos, Raimo Uunila
Kamera: Raimo Uunila, Atte Henriksson
Leikkaus: Raimo Uunila, Camilla Siren
Toimittaja: Jonni Roos
Tuotanto: Uuden Avaaja, Grape Prodictions
Tekstitykset: Suomen rakennustaiteen museo
Käännös: Translatinki Oy