Helsinki-päivän virtuaaliavajaiset 2020

Tämä video on jaettu toiselta sivulta

Arkkitehtuurimuseon kesän näyttelyiden virtuaaliavajaiset Helsinki-päivänä 2020.

AVAJAISOHJELMA

Museonjohtajan tervehdys: Reetta Heiskanen
Arkkitehtuurimuseon va. museonjohtaja

Avajaispuhe: Laura Kolbe
Euroopan historian professori (Helsingin yliopisto), kaupunkitutkija, tietokirjailija ja Helsingin kaupunginvaltuutettu.

Speech by H.E. Mr Georgios Ayfantis
Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary. Embassy of the Hellenic Republic

/

Kuraattorien yhteishaastattelu

Arkkitehtuurimuseon näyttelypalveluiden päällikkö arkkitehti Marja Rautaharju kutsuu kesänäyttelyiden kuraattorit Arkkitehtuurimuseon kirjastoon keskustelemaan näyttelyistä.

FT Petteri Kummala toimii Arkkitehtuurimuseon arkistonhoitajana vastaten muun muassa museon kokoelmien karttumisesta, ylläpidosta ja avaamisesta sekä arkiston toiminnan kehittämisestä. Kummala on vastannut Uno Ullberg – Suomen viipurilaisin arkkitehti -näyttelyn kuratoinnista ja käsikirjoituksesta.

FT Timo Tuomi on kuratoinut pienessä salissa avautuvan Olemmeko kaikki antiikin kreikkalaisia? -näyttelyn. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan myös Tuomen kirjoittama kirja. Espoon kaupunginmuseon johtajana toiminut Tuomi on ehtinyt työskennellä myös Arkkitehtuurimuseon (silloin: Suomen rakennustaiteen museo) tutkimuspäällikkönä.

/

Uno Ullberg-seuran haastattelu

Uno Ullberg – Suomen viipurilaisin arkkitehti -näyttelyn käsikirjoitus nojaa Uno Ullberg -seuran laajaan tutkimushankkeeseen. Tutkimuksen pohjalta julkaistaan myös kattava monografia arkkitehdin elämäntyöstä. Haastattelussa seuran jäsenet kertovat teoksen taustoista ja vaikutuksista. Haastattelijana toimii Arkkitehtuurimuseon tutkimuspäällikkö, FT Juhana Lahti.

FT Kari Immonen on kulttuurihistorian emeritusprofessori, joka on tutkinut Suomen 1800–1900-lukujen kulttuurihistoriaa eri näkökulmista. Viime vuosina hän on erikoistunut Karjalaa ja Viipuria koskeviin kysymyksiin.

Arkkitehti Netta Böök on tutkinut itärajan takaisia Karjaloita 1990-luvulta alkaen. Hän kirjoittaa Aalto-yliopistoon väitöskirjaa, joka käsittelee neuvostoaikaa luovutetun Karjalan maaseudulla arkkitehtuurin historian näkökulmasta.

TkT Aino Niskanen on Aalto-yliopiston arkkitehtuurin historian emeritaprofessori, joka on luennoinut ja kirjoittanut suomalaisen 1900-luvun arkkitehtuurista eri näkökulmista, muun muassa Väinö Vähäkallion urasta, osuuskauppaliikkeen rakentamisesta, sisätiloista ja Alvar Aallosta.

/

Instagram Live -opastus näyttelyihin
Tutustu Arkkitehtuurimuseon kesänäyttelyihin vuorovaikutteisella näyttelykierroksella. Oppaana toimii museopedagogi Aapo Raudaskoski.

Instagram Live –opastus näyttelyihin alkaa kello 19.30. (@mfa_arkkitehtuurimuseo)

/

UNO ULLBERG
Suomen viipurilaisin arkkitehti
Iso näyttelysali
Arkkitehtuurimuseon kesän päänäyttely on laaja kokonaisesitys arkkitehti Uno  Ullbergin (1879–1944)  elämästä ja tuotannosta.  Näyttely vie sykähdyttävälle matkalle Viipuriin ja  avaa näkymän suomalaisen arkkitehtuurin kuohuviin vuosikymmeniin.  Näyttelyn on kuratoinut Arkkitehtuurimuseon arkistonhoitaja, FT Petteri Kummala. Näyttelykäsikirjoitus perustuu Uno Ullberg -seuran kattavaan tutkimustyöhön.

OLEMMEKO KAIKKI ANTIIKIN KREIKKALAISIA?
Suomalaisia arkkitehteja kulttuurin juurilla
Pieni näyttelysali
Kreikka on inspiroinut suomalaisia arkkitehteja jo vuosisatojen ajan. Arkkitehtuurimuseon pienen salin näyttelyssä omakohtaiset muistiinpanot ja piirustukset ja valokuvat kertovat arkkitehtien matkoista länsimaisen kulttuurin syntysijoille. Kokonaisuuden kautta esiin piirtyy Kreikan merkitys laajempana kulttuurihistoriallisena ilmiönä. Näyttelyn on kuratoinut FT Timo Tuomi.

------

Tuotanto:
Jemina Lindholm
Salla Bedard
Ilona Hildén
Arja-Liisa Kaasinen

Kuvaus & leikkaus:
Ida Uotila